Page 5 of 5 FirstFirst 12345
Results 41 to 43 of 43

Thread: EC15B heavy start

  1. #41
    Apprentice joiner
    Join Date
    Sep 2016
    Location
    Finland
    Posts
    218

    Red face

    Quote Originally Posted by Muz View Post
    Never had a starter 'partially fail' ? they are are always either working perfectly, or totally gubbed ... and the main reason ive had for failure is when the main starter relay remains energised after start causing the starter to remain engaged whilst the engine is running .. which will burn the starter out in 5 minutes .. then the machine is completely immobilised on a site wherever it stops ... if you are lucky you get one shot at seeing this when the main 50 amp fuse blows under the seat ... if you replace that thinking it was a one off.. youve just missed your warning shot
    So far what I have analyzed, is that the solenoid is not engaging the main contacts and therefore nothing happens, but will retest it. I quess this starter has done its's job as the machine has over 3400 hrs on it. 8 hr days that would be some 400 starts, but probably a lot more. What I suspect is a short circuit somewhere. But as the starter is only some 150 delivered at your door, will put a new one.

  2. #42
    Apprentice joiner
    Join Date
    Sep 2016
    Location
    Finland
    Posts
    218

    Wink


    Quote Originally Posted by Mattir View Post
    So far what I have analyzed, is that the solenoid is not engaging the main contacts and therefore nothing happens, but will retest it. I quess this starter has done its's job as the machine has over 3400 hrs on it. 8 hr days that would be some 400 starts, but probably a lot more. What I suspect is a short circuit somewhere. But as the starter is only some 150 delivered at your door, will put a new one.
    Tested it. Solenoid pops out fine but does not connect. Cant be repaired as it is pressed. New one ordered from Holdwell.

  3. #43
    Apprentice joiner
    Join Date
    Sep 2016
    Location
    Finland
    Posts
    218

    Talking Heavy start issue solved

    Installed the new starter today. Pretty easy after all dismantling. Started easily and all the hydraulics work properly as well.

    The old starter most likely had some sort of a shortcircuit in the windings as it draw a LOT of current but nothing actually happened.

    The EC15 is now ready for the summer activity or in case we will get a lot of snow, it will help me in clearing all that.

Similar Threads

  1. Where Do I Start?
    By dgldisco in forum Seeking work / Jobs available
    Replies: 1
    Last Post: 09-10-2016, 11:13 PM
  2. Old Heavy Equipment Brochures
    By 245dlc in forum All Plant Youtube clips / Pictures
    Replies: 3
    Last Post: 01-10-2013, 06:38 AM
  3. Heavy Plant Mechanic / Fitter West Africa
    By projectkernel in forum Seeking work / Jobs available
    Replies: 0
    Last Post: 29-01-2013, 06:16 PM
  4. Wont start
    By panda plant in forum Damn! its Broken ........ again ..!!
    Replies: 16
    Last Post: 16-01-2013, 08:09 PM
  5. Site manager fined for forcing worker to use heavy drill
    By Stock in forum Construction News Area
    Replies: 0
    Last Post: 09-09-2011, 09:01 AM

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •